vineri, 1 ianuarie 2010

Balcic

"Balcicul este, dupa cum atat de mult se spune, minunat de frumos. Asta cu toate ca l-am gasit frumos, altfel insa decat ma asteptam. Am avut si voi continua probabil sa am cateva bucurii. Mai intai marea. Culorile, mirosul, valurile marii. Caldura marii. Miracolul marii..."

Balcic, asezarea lui Balica VoevodOras preferat de boema romaneasca si de Regina Maria, Balcicul a stat in Romania Mare circa 20 de ani. Este o asezare foarte veche, in antichitate purta numele de Cruni (cu variantele Kruni, Crunos, Crunoi, Crunon), iar mai apoi a capatat denumirea de Dionysopolis, dupa numele lui Dionysos, zeu al vinului si petrecerii.

Balcic ar putea veni de la Balica Voevod, primul corabier capetenie a orasului. Cercetarile asupra istoriei Balcicului conduc catre o probabila filiatie tatareasca si un vechi popor de navigatori-pescari, care ar fi pus bazele unui port de odihna si comert, Cruni-(Dionysopolis), cu mult inaintea grecilor.

Balcicul, felia noastra de sud al FranteiPictorii romani au indragit foarte mult Balcicul. An de an, in perioada interbelica, nu exista expozitie din Bucuresti sau alt mare oras al Romaniei fara o sectiune peisaje din Balcic. Bucati de Balcic pot fi gasite in panzele care atarna pe peretii muzeelor din Capitala, in picturile unor Steriadi, Ghiata, Tonitza, Satmari, Cecilia Cutescu Storck, Darascu, Theodorescu-Sion, Petrascu, Ipolit Strambu s.a.

"M-am intrebat multa vreme de unde aceasta dragoste obsesiva de Balcic a artistilor romani, iar un posibil raspuns vine de la istoricul de arta Adrian Silvan-Ionescu. Acesta crede ca Balcicul "a tinut loc de sud al Frantei pentru pictorii romani, care nu practicasera la timp baia de lumina impresionista."

"Nu stiu daca are legatura cu impresionismul, dar am remarcat dupa vizionarea unei expozitii "Tablouri din Balcic", pictate de artistii nostri interbelici, ca niciunul nu a surprins vreo furtuna in acest oras. Tablouri solare, mare, case inundate de lumina, vegetatie... Niciun nor, niciun strop de ploaie.
Balcicul de astazi nu mai pastreaza prea mult din acel ce interbelic, povestit in cartile intelectualilor nostri. Intrarea este socanta din cauza blocurilor socialiste, iar orasul vechi, foarte frumos de altfel, nu pastreaza aerul oriental pe care l-am astepta. Dar are un cert aer mediteraneean si o faleza foarte frumoasa la Marea Neagra. "



Romanii care merg astazi la Balcic se vor simti ca acasa. Chiar daca se spune ca bulgarii nu cunosc decat limba lor materna, cei din Balcic au invatat si cateva boabe in romaneste. Balcicul este plin de masini cu numere de Constanta si Bucuresti, restaurantele au meniuri in limba romana, talciocurile au pancarte si in limba noastra, ba chiar exista magazine care accepta plata in lei. Castelul Reginei Maria este la randul sau o insula romaneasca.












Merita din plin sa vizitati orasul si chiar sa petreceti cateva zile in Balcic, fostul oras romanesc.
















Parcul Castelului : Cascada - Moara

Sursa: Ziare.com
Nici o zi fără Destinaţii Promoţionale!
Pentru contact, informaţii, oferte, rezervări folosiţi
radu.stepan@gmail.com , radu.stepan@yahoo.com
radu.stepan@trm-europe.ro
yahoo ID radu.stepan , skype ID radu.stepan
tel. 0754 936 859 ,
sau folosiţi MOTORUL DE CAUTARE OFERTE din josul paginii.