Dubai nu mai este de mult o destinatie de care n-a auzit nimeni. A devenit sinonima cu luxul si excesul, si pentru puristi, cu opulenta kitsch. Indiferent din ce punct de vedere ai privi emiratul si municipalitatea cu acelasi nume, nu ai cum sa ramai indiferent.
Nimic din ce a ajuns sa insemne Dubaiul in ultimele cateva decenii nu poate avea legatura cu diminutivele. Dimpotriva, tot ce tine de acest colt de lume se evalueaza cu unitati de masura inventate parca doar pentru acest loc: cel mai, cea mai.
Burj Dubai este cea mai inalta cladire din lume. Gandita de arhitecti occidentali, va avea 959 de metri in inaltime, gazduind locuinte particulare, un hotel, ba chiar si o terasa la etajul 124. Se mandreste cu cel mai rapid lift din lume, care parcurge 700metri/minut, dar si cu cea mai inalta macara din lume - doar cea mai cea ar putea construi cel mai inalt zgarie nori din lume.
Nici preturile nu sunt diminutive: un apartament cu doua camere si doua bai in Burj Dubai s-a vandut cu putin peste 3 milioane de dolari, iar intreg etajul 200 a fost vandut unei singure persoane, contra sumei de aproape 16 milioane de dolari.
Aveti senzatia ca asta e tot? Ei bine, intregul Dubai este un urias santier de constructii - care se extinde si in mare.
Are mai multi muncitori in constructii decat localnici, peste o treime din macaralele de constructii din lume se afla aici, iar panorama orasului este similara cu cea a orasului Chicago- densitatea zgarie-norilor este uimitoare.
Insulele in forma de palmier, una mai mica, alta mai mare, sunt practic create in mare, cu ajutorul inginerilor olandezi care au aflat secretul smulgerii teritoriilor din apa.
Acestea, impreuna cu insulele intruchipanad globul pamantesc, sunt cele mai mari insule artificiale din lume si perfect vizibile din spatiu.
"Hydropolis" va fi primul hotel subacvatic, construit de o companie germana tot pentru turistii cu dare de mana
Acestia din urma vor ajunge mai intai la statia "Hydropolis", unde vor debarca, dupa catre vor parcurge un tunel lung, cu ajutorul trenului, care ii va lasa in zona principala a hotelului cu 220 de apartamente.
Aproape de Burj Dubai se va construit, probabil, un turn si mai inalt, Al Burj. Inaltimea finala a acestuia este insa un secret bine pazit, deci nimeni nu stie pana unde va ajunge- probabil va avea in jur de 240 de etaje.
Pana in 2015, Dubai va avea, dupa toate probabilitatile, sase super-turnuri care vor concura intre ele pentru titlul de cea mai ianlta cladire din lume.

Proiectele care ar putea fi considerate fantasmagorice daca nu ar exista dovezi concrete ca arhitectii contractati de Dubai chiar pun in practica cele mai nebunesti idei de design, continua cu Turnul rotativ, o bijuterie de arhitectura dar mai ales de mecanica si constructie


Complexul tip "Las Vegas" va cuprinde 31 de hoteluri tematice, inclusiv cel mai mare hotel din lume, toate extravagant construite si in asteptarea turistilor jucatori de jocuri de noroc.
Centul sferei va cuprinde mai multe hoteluri, locuinte si birouri, toate avand balcoane care dau in spatiul central, unde soarele va starui suficient pentru a hrani o gradina exotica aflata inautrul constructiei.
